Проводжаємо зиму смачно: 5 рецептів начинок для млинців від ТМ «Добра Господарочка»

Привіт, дорогі друзі! Зима повільно, але впевнено наближається до свого логічного завершення. За вікнами ще дуже холодно, але ми-то знаємо, що скоро красуня-весна увірветься на вулиці нашого улюбленого міста, зігріваючи все живе теплом перших променів сонця. Череда галасливих, веселих свят залишилася позаду, але лютий готує свій прощальний подарунок - колоритне, просте, душевне і дуже смачне свято - Масляну. До речі триває вона аж цілий тиждень!

Про це свято, напевно, знають практично всі, і кожна людина сприймає його по-різному. Для одних - це свято веселощів і масових гулянь, інші бачать в ньому один з етапів підготовки до Великого посту. А хтось, можливо, відразу ж згадає відомий мультфільм Роберта Саакянца «Ишь, ты, Масленица».

5 рецептів млинцевих начинок від «Доброї Господарочка»

Масляна - свято багатогранне і вміщує в себе велику кількість значень і символів. І все-таки, що таке Масляна?

Масляна - це стародавнє слов'янське свято, що прийшло до нас з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Церква включила Масляну до своїх свят, назвавши її Сирним або М'ясопусним тижнем, оскільки Масляна припадає на тиждень, що передує Великому посту. За однією з версій, назва "Масляна" виникла тому, що на цьому тижні, за православним звичаєм, м’ясо вже виключалося з їжі, а молочні продукти ще можна було вживати. Народні назви свята: "касаточка", "цукрові вуста", "цілувальниця", "чесна масляна", "весела", "пеpепілочка", "пеpебуха", "об'їдуха", "ясочка".

Протягом багатьох століть Масляна не змінила своєї сутності, зберігши характер народних гулянь. Сенс встановлених традицій Масляної в тому, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. Масляну завжди прийнято зустрічати величальними піснями на снігових гірках. Символ Масляної - опудало з соломи, вбране в жіночий одяг, з яким спочатку всі разом веселилися, а після - спалювали на багатті разом з млинцем, який тримало в руці опудало. До речі, кожен день тижня протягом свята має свою назву, яка вказує на те, що потрібно робити в цей день.

Понеділок - «зустріч» свята. У цей день влаштовували і розкатували крижані гірки. Діти робили вранці солом'яне опудало Масляної, наряджали його і возили по вулицях. Також були гойдалки та столи із солодощами.

Вівторок - «загравання». У цей день починали веселі ігри. З ранку дівчата і молодці каталися на крижаних гірках, їли млинці. Хлопці шукали наречених, а дівчата - женихів.

Середа - «Лакомка». На першому місці в ряду страв, звичайно ж, млинці.

Четвер - «розгуляй». У цей день, щоб допомогти сонцю прогнати зиму, люди влаштовували за традицією катання на конях «по сонечку» - тобто за годинниковою стрілкою навколо села. Головне для чоловічої половини в четвер  - оборона або взяття сніжного містечка.

П'ятниця - «тещині вечори». У цей день зять їде «до тещі на млинці».

Субота - «посиденьки зовиці». У цей день прийнято ходити в гості до всіх родичів і пригощатися млинцями.

Неділя - заключний «прощений день», коли просять вибачення у рідних і знайомих за образи і після цього, як правило, весело співають і танцюють, тим самим проводжаючи широку Масляну. У цей день на величезному вогнищі спалюють солом'яне опудало, яке уособлює зиму, що минає.

Масляна, і «з чим його їдять»

Ось ми і з'ясували, що ж це за свято - Масляна, і «з чим його їдять»

Друзі, погодьтеся, навряд чи серед нас знайдеться людина, якій Масляна була б не до душі. Адже це так здорово: свіже повітря, весела компанія, народні пісні, танці, частування і, звичайно ж, найголовніше - млинці. Всіляких форм і начинок, ароматні, золотисті, вони немов закликають з'їсти їх.

І зовсім не обов'язково купувати млинці там, де Ви плануєте святкувати Масляну. Ціни на млинці на тематичних ярмарках бувають завищені. Буде набагато цікавіше і вигідніше, якщо Ви приготуєте млинці самостійно і нагодуйте своїх друзів і рідних. До речі, у ТМ «Добра Господарочка» є відмінні паперові пакети для бутербродів, які можуть стати альтернативою пластиковими контейнерами. Адже не хочеться брати з собою на природу гору посуду. Млинці, упаковані в паперові пакети, займуть мало місця в сумці завдяки своїй ергономічності і не забруднять її.

«Добра Господарочка» дуже любить Масляну

«Добра Господарочка» дуже любить Масляну, саме тому і приготувала для Вас 5 оригінальних начинок для млинців!

Тож почнемо. 

  1. Начинка для млинців з відвареної яловичини

    Складові:

    Яловичина - 500 гр.

    Цибуля - 1 шт.

    Вершкове масло - 20 гр.

    Сіль за смаком 

    Спосіб приготування: 

    Яловичину відварюємо 1,5 години, перекручуємо на м'ясорубці. Беремо 1 цибулину, ріжемо кубиками, обсмажуємо на вершковому маслі, додаємо отриманий фарш, солимо за смаком. Загортаємо начинку в млинці.

  1. Начинка для млинців печінкова

    Складові:

    Яловича печінка - 600 гр.

    Лук - з не великих цибулини

    Морква -2 шт. середні

    Яйця - 2 шт.

    Сіль, перець - за смаком

    Вершкове масло для смаження

    Спосіб приготування:

    Цибулю і моркву очистити, дрібно нарізати. Печінку відварити і пропустити через м'ясорубку. Цибулю і моркву обсмажити, в кінці смаження додати до них пропущену печінку і смажити ще кілька хвилин. Яйця зварити, дрібно порубати і додати до печінки, цибулі та моркви. Посолити, поперчити і добре перемішати. Начинити млинці. За бажанням додатково обсмажити.

  1. Начинка для млинців з лососем і кропом

    Складові:

    Філе лосося - 300 гр.

    Печериці - 200 гр.

    Голландський соус - 170 мл.

    Кріп - 2 гілочки

    Вершкове масло - 30 гр.

    Чорний мелений перець - за смаком

    Спосіб приготування:

    Печериці помити, нарізати і обсмажити на вершковому маслі протягом 5 хвилин (поки не стануть м'якими). Філе лосося відварити (4-5 хвилин). Кріп покришити і змішати з голландським соусом. У центр кожного млинця викласти потроху риби, грибів, полити соусом і поперчити. Млинці згорнути трикутниками і відправити на деко з високими бортами. Зверху залити млинці залишками соусу. Випікати 10-15 хвилин при температурі 180 ° С. Їсти гарячими.

  1. Начинка для млинців крабова

    Складові:

    Крабові палички - 200 гр.

    Молоко - 200 мл.

    Яйця - 2 шт.

    Зелений горошок - 150 гр.

    Борошно - 2 ст.л.

    Вершкове масло - 2 ст.л.

    Зелена цибуля - 2 пір'їнки

    Сіль за смаком

    Спосіб приготування:

    Спочатку приготуємо соус. Для цього масло розтопити, додати борошно і варити на середньому вогні 2 хвилини, постійно помішуючи. Потім влити молоко, не перестаючи помішувати, і варити до загустіння (ще близько 5 хвилин). Посолити за смаком і зняти з вогню. Для начинки крабові палички і зварені вкруту яйця дрібно нарізати. Цибулю нарізати кільцями. Змішати крабові палички, цибулю, яйця і зелений горошок (попередньо злити рідину). Заправити суміш соусом. Загорнути начинку в млинці.

  1. Начинка для млинців сирно-вершкова

    Складові: Сир - 200 гр.

    Вершки (жирні) - 100 мл.

    Молоко - 4 ст.л.

    Подрібнена зелень - 3 ст.л.

    Спосіб приготування:

    Сир змішати з молоком до кремової консистенції. Посолити, поперчити і додати зелень. Вершки збити і акуратно ввести в сирну масу. Намазати млинці (наприклад, гречані) сирно-вершковим кремом.

Ну ось і все, як бачите, це зовсім не складно, але дуже смачно, ситно і економно! Тепер Ви готові до святкування найяскравішого свята лютого. Одягайтеся тепліше, збирайте дружню компанію або беріть за руку свою другу половинку і гайда в найближчий парк, сквер або ліс насолоджуватися чудовим атмосферним святом.

Приємного відпочинку і смачних млинців!

млинці з ікрою


Хочете отримувати подарунки, беріть участь у конкурсах та першими дізнавайтесь про наші акції?

Залиште свій email.


Ім`я*
Введіть ім'я

Електронна пошта*
Введіть електронну пошту