Вівторок, 13 лютого 2018 16:02

Масляна - свято сонця родом з народу

Прийшла на землю Масляна-краса,
Відкрились люди для весни серцями.
Ясніють так пречисто небеса,
Столи в домівках світяться млинцями.

Масляна - свято сонця родом з народу

Лютий - це не просто останній місяць зими, це цілих 28 днів зимового щастя. Сніжного щастя. Такий короткий і насичений чудовими святами місяць. У ньому і День Святого Валентина, і 23 лютого, і одне з найяскравіших і улюблених свят українців - Масляна. Вся принадність його в тому, що триватиме воно аж цілий тиждень. Ось де можна по-справжньому повеселитися. Масляна - свято яскраве, смачне, з безліччю традицій і обрядів, веселими гуляннями і всілякими видами млинців та начинок до них. Варіантів проведення Масляної дуже багато. Це можуть бути активності на свіжому повітрі, дружні посиденьки на затишній кухні або похід у ресторан. Головна умова - наявність основної страви - млинців!

Для слов'ян млинець був символом сонця - круглий, золотистий, рум'яний і гарячий. І на свято весняного рівнодення пекли млинці саме в честь божества, що дарує світло, тепло і життя.

Млинці та коржики - древнє втілення заквашенного хліба. Колись саме круглий млинець або коржик були жертовним хлібом, даром язичницьким богам. Цим символом сонця проводжали зиму і зустрічали весну. Православна церква не стала боротися з давньою традицією, а прийняла свято в церковний календар як тиждень Масляної перед початком Великого Посту.

Масляна в 2018 році проходить з 12 по 18 лютого. Відзначати її прийнято весело, шумно і ситно, інакше весь рік можна прожити у скруті.

Прикмети і звичаї на Масляну:

- Чим пишнішими і красивішими  виходять млинці, тим благополучнішим і врожайнішим буде рік. Млинці, що приліпають, - до неприємностей.

- Чим більше млинців у домі спечуть на Масляну, тим багатшим буде дім, а якщо мало млинців господиня напече, то і врожаю не буде.

- У старовину на Масляну завжди майстрували гойдалки. Розгойдувалися на них, і хто найвище злітав, у сім'ї тих був найвищий урожай.

- Катання на санях: хто далі всіх з'їде з гірки, у того і льон виросте найдовший.

- Якщо напередодні Масляної ішов дощ, то осінь буде багата на гриби, а якщо мороз - літо буде не жарким і урожай буде хорошим.

- Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться.

- Розпрощатися на Масляну зі старими речами - до обновок.

- На Масляну старе пробачити - в життя нове впустити.

- Сніг на Масляну - до врожаю гречки.

Сніг на Масляну - до врожаю гречки

Масляна в Європі

Не лише українці традиційно щороку в кінці зими об'єдаються, їдять, гуляють і веселяться перед початком Великого Посту. В Європі теж люблять Масляну, точніше карнавал (аналог нашого свята сонця).

До речі, традиції багато в чому схожі з нашими. В Іспанії, наприклад, теж спалюють солом'яне опудало. А млинці у Франції - майже національне блюдо!

Перші карнавали з'явилися в Італії. Потім вони прийшли до Франції і Німеччини. Венеціанський карнавал – найзнаменитіший, по барвистості, помпезності і масштабності з ним може позмагатися тільки карнавальна хода в Ріо-де-Жанейро.

У Німеччині Масляна припадає на так званий "п'ятий сезон", він починається 11 листопада об 11 годині 11 хвилин 11 секунд і триває чотири місяці. Перед пивними весь тиждень Масляни стоять солом'яні опудала - нуббелі. Вони приймають на себе "всі тяжкі" гуляк-німців і в останній день карнавалу нуббелі спалюють на вогнищі.

Наймасштабніші карнавали проводяться в Кельні та Дюссельдорфі. Гуляння тут починаються в "бабин четвер" з Жіночого карнавалу. Вбрані і розмальовані жінки штурмують ратушу і зрізають ножицями краватки у чоловіків.

А кульмінація свята припадає на "Скажений" або "Рожевий понеділок". В цей день проходить традиційний парад величезних ляльок, які висміюють політиків і злободенні теми.

Масляна в Європі

У Франції, майже так само як в Україні, спалюють солом'яне опудало і печуть млинці. У провінції Бретон ця страва взагалі вважається мало не національною. Ну а звання самих масштабних святкувань традиційно за Ніццою.

17 лютого величезна лялька з пап'є-маше захоплює ключі від міста, яке до 3 березня буде у владі блазнів, парадів, танців і битв квітів. На голови туристам висипається до 100 тисяч троянд, гвоздик, фіалок і мімоз. Цій традиції вже понад століття.

В Іспанії карнавал - свято свободи від усіх правил. Над старшими жартують і підсміюються, у сусідів жартома крадуть речі. Найзнаменитіший іспанський карнавал - в Санта-Крус, на Канарських островах. Людям, які потрапили на нього, може здатися, що вони в Ріо-де-Жанейро - яскраві гротескні костюми, танці і волелюбність.

У Чехії карнавал на Масляну навіть визнаний світовою спадщиною ЮНЕСКО. Він проходить в місті Веселий Копець і називається Мясопуст. Невелике містечко наповнюють ведмеді, кози, кобили, баби в традиційних костюмах. А в Празі проводять Червоний і Чорний маскарад. Червоні маски - для добрих персонажів, чорні - для злих.

У Чехії карнавал на Масляну

Швейцарська Масляна - карнавал в Люцерні. Це другий за розмахом карнавал Швейцарії після Базельського.

До участі в ньому готуються цілий рік. На сімейній раді вирішується, хто який образ приміряє в цьому році, головний критерій - щоб вся сім'я була одягнена в одному стилі.

Ось ми і познайомилися зі всілякими обрядами і звичаями, а на закуску - рецепт традиційних гречаних млинців від «Доброї Господарочки»! Процес приготування млинців досить часозатратний, але результат однозначно вартий докладених зусиль.

Рецепт млинців

Складові:

На 1 ст. гречаного борошна - 2 ст. пшеничного

1 л. молока

3 яйця

100 мл. вершків

2 ст.л. цукру

1 ч.л. з гіркою сухих дріжджів

50 г. вершкового масла

сіль

Спосіб приготування:

Млинці краще випікати на спеціальній млинцевій сковороді з чавуну, з товстим дном, середнього розміру зі зручною дерев'яною ручкою.

  1. І так, готуємо опару з гречаного борошна, для цього дріжджі розводимо в теплому молоці (підігріваємо пів літра молока), додаємо туди цукор і гречану муку. Розмішуємо до розчинення грудочок і залишаємо в теплому місці на годину-півтори.
  2. Коли опара підніметься, перемішуємо її лопаткою, додаємо другу половину молока і просіяне борошно. Перемішуємо, щоб не було грудочок і залишаємо в теплому місці ще на годину-півтори.
  3. Відділяємо жовтки від білків. Розтираємо жовтки з сіллю і розтопленим вершковим маслом. Додаємо суміш в тісто і знову перемішуємо його.
  4. Тепер збиваємо білки в піну. Дуже важливо додати добре збиті білки останніми, вони зроблять млинці ніжними, легкими, ніздрюватими. Акуратно змішуємо білки з тістом і хвилин через 15 можна випікати їх звичайним способом, не забуваючи при цьому змащувати сковороду.

 Ось і все! Вибирайте начинку за смаком, випікайте млинці та весело зустрічайте свято сонця!

гречані млинці


Хочете отримувати подарунки, беріть участь у конкурсах та першими дізнавайтесь про наші акції?

Залиште свій email.


Ім`я*
Введіть ім'я

Електронна пошта*
Введіть електронну пошту